Xantofyly – barviva, co prodlužují život (a nejen plameňákům)
Zatímco beta-karoten si užívá slávu v reklamách na mrkvovou šťávu a v salátech se rochní jako oranžový influencer, jeho méně okázalí příbuzní – xantofyly – vykonávají skutečnou práci v zákulisí. Ač nevypadají jako superhrdinové, spíš jako účetní z městského úřadu v reflexní vestě, mají schopnost, která by rozplakala i animátory z Marvelu: s velkou dávkou jistoty totiž prodlužují život.
Xantofyly jsou podskupinou karotenoidů, přírodních pigmentů, které barví listy, plody, krevety a lososy do zářivých tónů žluté, červené a oranžové. Na rozdíl od svých karotenových bratranců (např. beta-karoten), kteří jsou nepolární a tak trochu bezcharakterní, xantofyly obsahují atomy kyslíku, a tedy přirozený talent na ochranu biologických membrán. A kde je membrána, tam je život. A kde je život, tam se stárne. A kde se stárne, tam musí nastoupit Arnold, nebo spíš Chuck?
Astaxanthin: Chuck Norris mezi antioxidanty
Pokud byste potřebovali osobního strážce pro své mitochondrie, astaxanthin je ten, koho chcete na pohovoru. Má obouruční meč z přebytečných elektronů, schopnost přeplavat hematoencefalickou bariéru a hlavně nevypíná, když ostatní antioxidanty zpanikaří.
Astaxanthin není jen tak nějaký pigment. Je to xantofyl s hydroxylovou i keto skupinou – tedy molekulární obdoba dvoumetrového bodyguarda, který zvládne jógu i demolici stěny.
Síla? Až 500× silnější než vitamin E, 6000× než vitamin C. Čili oxidativní stres bere jako ranní rozcvičku.
Schopnosti? Stabilizuje membrány, neutralizuje podle některých, víceméně ověřených, zdrojů až 19 volných radikálů najednou (což je víc, než kolik dokáže průměrný ministr zdravotnictví za volební období).
Chování? V normálních buňkách se chová jako Buddha, v nádorových jako Chuck Norris.
A co je nejlepší? Vyrábí se ve sladkovodní řase Haematococcus pluvialis, která při stresu zčervená – což nás lidi spojuje víc, než bychom čekali.
Lutein a Zeaxantin: tělesná stráž sítnice
Kdyby oko bylo koncertní sál, pak lutein a zeaxantin jsou dva postarší bodyguardi, kteří kontrolují vstup modrému světlu a chrání sítnici před degenerací. Usídlili se v makule a odmítají odejít, což je dobře, protože tím zabraňují degeneraci zraku i degradaci neuronálních spojů. Kromě toho prokazatelně zlepšují kognitivní výkon, paměť a, se špetkou nadsázky, i schopnost snášet vyčerpávající rodinné obědy.
Hallmarks of aging (čili známky stárnutí)
Xantofyly se v kontextu hallmarks of aging objevují jako nenápadní, ale dosti pracovití pomocníci: tlumí oxidační stres neutralizací volných radikálů a chrání DNA i buněčné membrány, přispívají ke stabilizaci mitochondrií a tím i k hladší výrobě ATP, mírní chronický nízkostupňový zánět (inflammaging) se snížením markerů typu CRP a TNF-α, a v nervové soustavě chrání neurony, podporují plasticitu a možná zlepšují i náladu. Zároveň se zdá, že pomáhají udržovat buněčnou komunikaci v kondici, řekněme „synaptické Wi-Fi“ na plném signálu, a v oblasti zraku hrají preventivní roli proti makulární degeneraci, zvláště v pozdějších dekádách života.
Astaxanthin jako vnitřní opalovací krém?
Ano, astaxanthin chrání pokožku před poškozením UV zářením, ale není to opalovací krém v klasickém slova smyslu. Astaxanthin se často popisuje jako „vnitřní opalovací krém“, přesnější je však říci, že jde o ochranu zevnitř, nikoli náhradu klasického SPF. Působí hlavně jako silný antioxidant: neutralizuje volné radikály vznikající při UV expozici a zánětu, snižuje erytém (zarudnutí) po opalování, při delším užívání zlepšuje hydrataci a elasticitu kůže a zároveň pomáhá chránit kolagenová vlákna i DNA, čímž zpomaluje fotostárnutí. Nechrání ale mechanicky před UV zářením (nemá SPF), neblokuje opálení ani nepodporuje zhnědnutí—spíše tlumí poškození, které slunce napáchá. Prakticky to znamená ideální kombinaci zevního SPF krému (např. SPF 30+) a suplementace astaxanthinem v dávce 4–8 mg denně, ideálně po dobu 2–4 týdnů před plánovanou intenzivní expozicí slunci.
Potravní a doplňkový zdroj xantofylů
Špenát, kapusta, brokolice – všobecně známé jako věci, které jsme jako děti odsunuli na kraj talíře.
Kukuřice, paprika – žlutá elegance.
Vaječný žloutek – překvapivě účinný, biodostupný, žlutý zázrak.
Losos, krevety, plameňák – živočichové, kteří si pigment ukládají do svalů.
Doplňky stravy – v Česku je nejčistší astaxanthin v BIO kvalitě vyráběn v Mostku v Podkrkonoší. Odtud ho odebírá spousta firem do svých produktů.
Shrnutí
Žádný karotenový influencer, ale reálný hrdina.
Xantofyly nejsou virální. Nejsou ani trendy, no možná trochu... ale zato jsou efektivní, systematické a vědecky prověřené molekuly, které hrají zásadní roli v anti-agingové symfonii. Zatímco svět se dívá na retinol, astaxanthin už dávno trénuje s mitochondriemi a připravuje je na další den, kdy se budou muset tvářit, že třetí kafe a cukr k obědu je udržitelný biorytmus. Velmi zajímavá je kombinace astaxanthinu a omega3 (EPA/DHA), která je zcela jistě lepší, než klasická kombinace omega3 a tokoferolu.
Autor: David Kukla
Poznámka pro čtenáře s netradičními gastronomickými chutěmi: nekonzumujte plameňáka, Plameňák růžový – Phoenicopterus roseus je chráněný druh. Jeho růžový odstín je určen k obdivování.
Komentáře
Okomentovat