Chvála medvědího česneku

 

aneb jarní spasitel, detoxikační guru a postrach lékárníků

Každé jaro se na českou a moravskou populaci snáší lavina euforie, jakmile první listy medvědího česneku vykouknou z prokřehlé půdy. Lidé se houfně vydávají do hájů, kde se v extatickém záchvatu válejí po zemi, vdechují výpary listů a s odhodláním sbírají tolik, že by to uživilo menší kozí farmu. Proč? Protože medvědí česnek přeci léčí úplně všechno – od špatné nálady po postcovidovou hypochondrii a strach z Donalda Trumpa.

Legenda praví … že první, kdo kdy ochutnal medvědí česnek, byl právě medvěd. Po zimním spánku si údajně vylezl z brlohu, rozhlédl se, odkašlal si a pronesl:  „Něco na detox by bodlo.“ A protože věříme medvědům víc než FDA nebo Evropské lékové agentuře, začali jsme to dělat taky.


Co v něm tedy skutečně je?

Vědecky podložené informace, nikoli srdíčkové ezo:

  • Allicin a další organosírové sloučeniny – sirné sloučeniny, které mají antimikrobiální účinky. Zabíjejí bakterie, viry a dokonce i některé myšlenky.

  • Antioxidanty – polyfenoly a jejich legendární podskupina flavonoidy neutralizují volné radikály, tedy ty molekulární pankáče, co ničí buňky, akcelerují stárnutí a ruinují nám náladu.

  • Kardioprotektivní účinky – snižuje tlak, může snížit LDL cholesterol a potřebu chodit k internistovi.

  • Chelatační efekt – váže těžké kovy. Tedy, pokud jste si dali k obědu rtuťovou polévku, dejte si na večeři pesto z medvědího česneku.

  • Podpora trávení a střevní mikroflóry -  stimuluje vaši žluč, peristaltiku a má lehce prebiotický efekt.

Vedlejší účinky? Samozřejmě!

  • Mírné zažívací potíže, pokud to s množstvím přeženete. (Tedy pokud nejste přežvýkavec nebo student VŠCHT.)

  • Můžete být zaměněni s kozou, pokud se s ním cpete vpřeplněné  MHD.

  • Reálné riziko záměny s konvalinkou nebo ocúnem. V takovém případě vás detoxikuje přímo z tohoto života.

Možnosti úpravy:

  • Syrový – ideální do pesta a pomazánek.


  • Tepelně upravený – mírná ztráta síly, při zahřátí nad 42 stupńů přijdete o všechny enzymy ale pořád lepší než prášky na imunitu z teleshoppingu.


  • Mražený - skvělá možnost jak uchovat pesto na delší dobu.

  • Sušený – vhodné pro ty, kteří chtějí mít doma symbol zdraví, který už vlastně nic moc neumí.


Tip: Pesto z medvědího česneku, které vám možná změní život (nebo aspoň oběd)

Pokud už máte plný mrazák listů a začínají vám rašit ze šuplíků v kuchyni, je čas to zpracovat. A nejlépe jako pesto. Stačí:

  • pár hrstí čerstvého medvědího česneku (opraného, pokud tedy neujíždíte na moči lesní zvěře nebo ptačím trusu),

  • olivový olej extra virgin (ten fakt drahý, žádný supermarketový šunt),

  • hrst pražených ořechů – mandle, kešu nebo vlašské (podle toho, jak moc vás život finančně sevřel),

  • špetka mořské soli,

  • čerstvě mletý pepř – ideálně mletý ručně, abyste cítili, že žijete,

  • tvrdý sýr typu Grana, ale není to nutné, vždycky si ho můžete přístrouhat až na talíři.

Vše rozmixujte, s láskou ( tento krok prosím nepodceńujte) přendejte do sklenice a uložte na místo, kde ho nikdo jiný nenajde.

Případ paní Růženy: nebo-li Jak jsem přežila konvalinkové pesto a osvícení třetího oka

Paní Růžena (tak jí říkejme, protože skutečné jméno zní jako výkřik) byla žena progresivní. Měla doma difuzér, jogamatku a profil na Instagramu s ukrajinskou vlaječkou, kde sdílela rituály vděčnosti, nahrávky šumění moře z dovolené na Bali a fotografie květinového čaje na parapetu. Přátelé jí říkali, že je taková úplně jiná, což byla pravda, ale neměli odvahu to více rozvádět. Když tedy přišlo jaro, rozhodla se – zcela přirozeně – sbírat medvědí česnek.

Scéna první: Lužní les

Vydala se tedy do přírody s bio plátěnou taškou, termoskou kurkumového latté a sebevědomím ženy, která absolvovala online kurz Lesní moudro bez potřeby bot. Po dvaceti minutách našla, co hledala – hustý porost lesních rostlin, jejichž zelené listy se majestátně vlnily ve větru. Vůně? Indiferentní. Tvar listů? Zelené, přesně jako na Pinterestu.

Natrhala toho plnou tašku. Míjela dvě babičky, které na ni křičely „Děvčico, to je konvalinka!“ – ale ona to považovala za kódovaný rituál domorodých stařenek, kterým nerozuměla. Mávla jim s úsměvem a v duchu jim požehnala.

Scéna druhá: Kuchyně

Doma připravila pesto. Důkladně. Pečlivě. Očistně. S praženými bio ořechy a citrónovou kůrou. Pak se usadila na meditační polštář, ochutnala první lžíci – a svět se proměnil.

Scéna třetí: Transcendence a pohotovost

„Nejdřív jsem pocítila, že mi tělo vibruje na léčivé frekvenci 963 Hz,“ sdělila později lékařům. „Pak jsem začala mluvit jazykem, kterému moje kočka rozuměla. A pak jsem viděla anděla, který mi pošeptal do ucha, že jsem v minulém životě byla lilie.“

Záchranáři přijeli rychle. Diagnóza: lehká otrava z konvalinky. Prognóza: plné uzdravení. Psychický stav: komplikovaně osvícený.

Ponaučení?


Když vám list připomíná medvědí česnek, ale nevoní po česneku – je to past a asi to česnek nebude. Příroda je krásná, ale zároveň mazaná jak finanční poradce. A konvalinka, jakkoli poetická, není vhodná ani na pesto, ani na osvícení.



Závěr:

Medvědí česnek je perfektní jarní droga pro ty, co mají potřebu „očistit tělo“ od všeho, co za zimu provedli. Ačkoliv vás pravděpodobně nezachrání před green dealem nebo zprávami na ČT24, může vám nabídnout trochu radosti, pár vitaminů a příjemný pocit, že jste udělali něco pro své zdraví. A to už je docela dost, nebo ne?

Autor: David Kukla

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Mikrobiom a jeho role ve zdraví – díl č.3

Proč tloustneme?

Mikrobiom a jeho role ve zdraví – díl č. 4